Idea organizării unui Muzeu Anatomic a apărut încă în perioada postbelică în primii ani după înființarea Catedrei de anatomie a omului (octombrie 1945), odată cu transferarea la Chișinău a Institutului de Medicină din Kislovodsk, în baza potențialului uman al căruia a fost fondat Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, actualmente USMF Nicolae Testemiţanu, idee care a fost pusă în practică de către primul titular al catedrei Alexei P. Lavrentiev (1945-1950) și asistentul, pe atunci, Boris Z. Perlin (viitor șef de catedră – 1959-1987).
Primele și cele mai vechi exponate din muzeu datează anume din acea perioadă și se referă la aparatul locomotor (oase, articulațiile coloanei vertebrale, mușchii membrului superior etc.).
În perioada anilor 1965-1971 muzeul a fost reorganizat, îmbogățit și completat cu un număr impunător de exponate noi. Actualmente, muzeul dispune de una dintre cele mai valoroase colecții de piese anatomice unice, care zi de zi se completează cu noi exponate, fiind unul dintre puținele de acest gen, apreciat înalt de specialiștii în domeniu din țară și de peste hotare.
De menționat, că muzeul este rezultatul activității atât a titularilor, care au stat la cârma Catedrei în diferite perioade de timp: Alexei P. Lavrentiev (1945-1950), V. Gh. Ukrainski (1950-1951), A. A. Otelin (1951-1954), Valentina F. Parfentieva (1954-1956), Vasilii V. Kuprianov (1956-1959), Boris Z. Perlin (1959-1987), Mihail I. Ştefaneţ (1988-1990) (1998-2013), Vasile N. Andrieş (1991-1997), Ilia M. Catereniuc (2013 – prezent), cât și a profesorilor de anatomie – Natalia V. Cherdivarenco, Galina V. Vincenco, Victor T. Jița, Alexei V. Popa, Tatiana A. Iastrebova, Ilia A. Gurițenco, Anatolie N. Nastas, Teodor I. Lupașcu, Tamara V. Titova, Dumitru Gh. Batîr, Eugenia S. Lopotencu, Emilia V. Poburnaia, Olga V. Belic, Tamara V. Hacina, Zinovia A. Zorina, Tatiana C. Botnari și laboranților – N. V. Lescenco, Janna I. Pavlenco.
Timp de peste șapte decenii, piesele de colecție au suportat transferarea în edificiu nou (1965), au trecut peste o serie de seisme…, dând posibilitatea și creând condiții optime studenților pentru studiul teoretic și practic al anatomiei.
La amenajarea sălilor participă și tinerii studioși. Unii dintre ei, membri ai Cercului științific studențesc, au fost și sunt implicați în procesul de disecție – piesele anatomice confecționate de către tinerii mediciniști completează armonios colecția impresionantă de piese anatomice expuse în muzeu.
Muzeul este extrem de bogat în material didactic. Studenții mai întâi învață în sălile de disecție (Sala de demonstrare și studiere a pieselor anatomice amenajată la Catedră), iar pentru suplimentarea demonstrativă a informației privind formațiunile anatomice – studiază aici.
Muzeul de Anatomie din cadrul USMF ”Nicolae Testemiţanu” pe lângă scopul principal – didactic și științific, reprezintă și un punct de plecare în înțelegerea fenomenului medical pentru cei curioși și pasionați de frumusețea interioară a corpului uman. Datorită acestor exponate pot fi înțelese tainele creației umane.
Muzeul se bucură de o mare popularitate fiind vizitat de numeroși elevi și profesori ai liceelor, de către studenții colegiilor și universităților din țară și de numeroase delegații de peste hotare, de reprezentanți ai diferitor organizații obștești etc.
Un fapt cu care ne mândrim este că în cadrul Zilei ușilor deschise, muzeul este prezentat viitorilor studenți la Medicină, pentru mulți dintre care reprezintă un imbold de a urma această cale profesională.
Mai mult ca atât, muzeul joacă un rol deosebit în popularizarea cunoștințelor despre Om, cu privire la particularitățile morfofuncţionale în diferite etape ale ontogenezei pre- și postnatale, variabilitatea anatomică individuală și influența diferitor factori nocivi ai mediului asupra structurii și activității organelor și sistemelor de organe etc.
Astfel spus, pe lângă valoarea cognitivă a unor astfel de piese anatomice, muzeul mai este și de un real folos didactic.